ruimtelijk ontwerp en strategie
De-Ontwerptafel-A-Home-away-from-Home
Prijsvraag a home away from home

Samen waarde creëren

Opdrachtgever:  CRa in samenwerking met COA

Tijdvak:  februari, maart 2016

Er is behoefte aan innovatieve huisvestingsoplossingen voor asielzoekers. Vanuit De Ontwerptafel hebben Nancy Arkema en ik deelgenomen aan de prijsvraag ‘A Home away from Home'. In de inzending laten we zien hoe vluchtelingenhuisvesting bij kan dragen aan de ontwikkeling van een locatie. De basis voor de inzending die wij samen met Mart De Jong van Spacebox hebben gemaakt is zijn nieuwste product Space Cube. Space Cube zelf is zo flexibel dat het aanpasbaar is aan verschillende levensfasen en doelgroepen. Het is dus niet alleen bedoeld voor vluchtelingen. Het systeem kan ook ingezet worden als een complex van logeerwoningen, bijvoorbeeld bij een plattelandshospice in de tuin. Of als een hofje op een erf van leegstaand agrarisch vastgoed. Naast het ontwerp van het product is naar ons idee ook de ontwikkeling van het proces een ontwerpopgave.

Vanuit de Ontwerptafel hebben we ons dan ook vooral gericht op het inzichtelijk maken van het proces om draagvlak te ontwikkelen voor vluchtelingenhuisvesting. Naar ons idee is het van essentieel belang dat je zowel de toekomstige bewoners – vluchtelingen – als de omgeving – huidige bewoners –  betrekt bij het ontwikkelen van een locatie voor de huisvesting. Door met alle belanghebbenden te ontwerpen aan de locatie wordt een sociale structuur gebouwd die langer meegaat dan de huisvesting zelf. De huisvesting kan daarmee tijdelijk zijn en tijdens de aanwezigheid waarde toevoegen aan de plek. Zo ontstaat meerwaarde die ook blijft op het moment dat de tijdelijke huisvesting niet meer nodig. Meerwaarde ontstaat als mensen zich thuis voelen en zich willen inspannen voor het verbeteren en onderhouden van hun omgeving. Zo ontstaat ook sociale interactie. Alle integratie begint bij samenwerken aan een gedeeld belang.

De animatie hiernaast geeft een indruk van het proces en wat samen waarde creëren kan zijn. De beelden hieronder laten zien hoe Space Cube in verschillende omgevingen past.

gif ahomeawayfromhome basisbestanden_0004_frame 6

Pauline van den Broeke Spacecube situatie in kerk

De-Ontwerptafel---A-Home-away-from-Home---7

De-Ontwerptafel---A-Home-away-from-Home---2

De-Ontwerptafel---A-Home-away-from-Home---8