ruimtelijk ontwerp en strategie
Pauline van den Broeke BeDatMobiel Ieplaan
 Dialoog met DeBatmobiel

 Met bewoners in gesprek over hun leefomgeving

Opdrachtgever: Stadsdeel Segbroek en Fonds 1818

Tijdvak: maart 2017 - november 2018 

Samen met het team DebatMobiel zijn verschillende activiteiten ontplooid in Stadsdeel Segbroek. Daardoor is de DebatMobiel meer en meer een begrip geworden en veel mensen kennen de rijdende kar met plantjes. De DebatMobiel is een middel om de dialoog in de straat aan te gaan over de leefomgeving. Bewustwording over de mogelijkheden in de straat die nu gedomineerd wordt door auto’s. Veel bewoners vinden dat het ook anders kan en vragen de DeBatMobiel aan om met de straat in gesprek te gaan over die mogelijkheden. Bewoners kunnen ook zelf aan de slag. Daarom is een stappenplan ontwikkeld om dit initiatief te stimuleren. Dit stappenplan staat op de website van de DeBatMobiel waar ook verhalen zijn te vinden van de straten die al voor gingen. De straatgesprekken zijn gehouden volgens de dialoog methode van ‘De Ontwerptafel’ en ‘Can you imagine’. Ook met mensen met een niet westerse achtergrond zijn gesprekken gevoerd.

De DeBatMobiel is ook een ontmoetingsplek in de straat die maar één parkeerplek kost. Veel bewoners hebben dat ervoor over. Omdat het ook veel waarde terug brengt in de straat. Kinderen ontmoeten elkaar en spreken met een bord eten met elkaar af. Ook volwassenen maken er graag gebruik van voor een borrel met elkaar. Uit deze gesprekken met bewoners zijn inmiddels ook andere initiatieven ontstaan, zoals de corporatie Deel van de Vrijstraten. Dit betreft een initiatief om met elkaar auto’s te delen zodat er meer ruimte ontstaat voor een andere inrichting van de straat met meer groen en meer ruimte voor een fijne leefomgeving om buiten te vertoeven en te spelen. Daarnaast heeft de DeBatMobiel samengewerkt met de Groene Regentes, Green Impact City en Parking Day. 

De straten waar de DeBatMobiel heeft gestaan en waar straatgesprekken zijn georganiseerd zijn: Newtonplein, Copernicusstraat, Ieplaan, Ahornstraat, Suezkade, Buijs Ballotstraat, Fultonstraat, Chasséstraat, Mient, Weimarstraat.

De activiteiten van de DeBatMobiel zijn te zien op de site van de DeBatMobiel.

Pauline van den Broeke stappenplan debatmobiel

 Stappenplan DeBatMobiel

Pauline van den Broeke A3 verslagtekening Ahornstraat

 Resultaat van straatgesprekken bewoners Ahornstraat

Pauline van den Broeke mindmap Suezkade

 Resultaat straatgesprekken met bewoners Suezkade