ruimtelijk ontwerp en strategie
Pauline van den Broeke DeBatmobiel Fultonstraat

Debatmobiel

24 jan, 2017

plaatje 7Halverwege 2016 zagen twee DeBatmobielen het levenslicht in twee straten in Den Haag. Het markeert de start van een experiment. Het DeBatmobiel is een instrument om met de buurt in dialoog te gaan over het vergroenen van je wijk. De discussie aan te gaan over al die geparkeerde auto’s en waarom we niet meer opkijken van de enorme hoeveelheid ruimte die mobiliteit in onze leefomgeving inneemt. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. De auto is immers niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Een enkele keer maken we de autovrije straat nog mee. Bijvoorbeeld tijdens een straatfeest. Dan verzuchten we wel eens dat het stedenbouwkundig plan van toen niet voorzag in de auto’s van nu. Later is mobiliteit altijd als parkeernorm mee ontworpen in nieuwe stadsplannen. Eerst was één auto de norm, later zelfs meer dan één. En voor de deur parkeren was een voorwaarde en geen luxe. Maar de wereld verandert. En zo ook onze ideeën over automobiliteit. De zelfrijdende auto is een ontwikkeling die echt gaat gebeuren. Stel je eens voor dat auto’s zichzelf aan de rand van de stad parkeren. Of in automatische parkeergarages. En als je ergens naar toe wilt, dan roep je je auto op en die komt uit zichzelf voorrijden. Stel je eens voor dat je nooit meer op zoek hoeft naar een parkeerplek. Of hoeft file te parkeren. De rijlessen zullen totaal veranderen. Jongeren hebben geen behoefte meer aan een eigen auto.

Pauline van den Broeke Ontwerptafel OogstfeestHet experiment in Den Haag met de DeBatmobielen zet zich voort. Afgelopen najaar hebben we een Ontwerptafel gehouden op de DeBatmobiel tijdens het Oogstfeest in het Huijgenspark. We vroegen bezoekers om mee te denken over de vergroening van de Waldeck Pyrmontkade in Den Haag. 

En begin dit jaar hebben we een een Mobiele Babbel georganiseerd. Om ideeën op te halen over het vergroenen van je stad. We hebben al twee DeBatmobielen. Maar wat kun je nog meer verzinnen? In verschillende workshops zijn we de dialoog aangegaan. 

Pauline van den Broeke mobiele babbelEn er komen twee nieuwe DeBatmobielen bij. Een zelfs speciaal om in de straat Ontwerptafels te houden met je buren. En een om samen te koken met je buren.

Pauline van den Broeke groene lopers in Den HaagEen DeBatmobiel is een tijdelijke groene plek die zich verplaatst door de stad. We hopen dat elke keer dat de DeBatmobiel weggaat er een groene plek achter blijft. Dat is toch een mooie gedachte. 

Blijvend geïnspireerd worden?

Pauline van den Broeke de Ontwerptafel

Ik breng graag samen met jou je ideeën in beeld om te laten zien wat je bedoelt, zodat anderen het snappen.

Bel of mail:

pauline@canyouimagine.nl
06-20391946